EMAJLIRANJE STAKLA

Proces emajliranja predstavlja postupak prilikom kojeg se kontrolisanim zagrevanjem u specijalnom pogonu nanosi keramički sloj u boji na čistu površinu stakla.

Watch in youtube

logo Konkav

POSTUPAK

Keramički emajl nanosi se na staklo u jednakom sloju pomoću specijalnih valjaka nakon čega se suši. Debljine slojeva nanetog emajla mogu iznositi 10-100μm čime se postižu transparentni i neprozirni efekti boje. Nakon nanošenja i sušenja, emajlirana stakla prolaze proces kaljenja čime emajl postaje otporan na mehanička oštećenja (grebanje i habanje), rastvarače, “UV” zračenja, temperaturne promene do 470C i atmosferske uticaje. Staklo se emajlira u boji prema “RAL” i “NCS” standardu radi postizanja tačnih nijansi. Osim jednobojna, stakla se postpukom sitoštampe mogu izrađivati u više boja i po motivu. Izrađuju se u debljinama 4-19mm maksimalnih dimenzija 360x180cm.

PRIMENA

Emajlirano staklo moguće je koristiti kao jednostruko, lamelirano ili u okviru termo paketa čime nalazi široku primenu: zidne obloge, radne ploče, nameštaj, fasade, izlozi, ograde, stepeništa, gazišta i nadstrešnice.